Европарламентът настоява за мерки срещу свръхконцентрацията на земеделска земя

Европарламентът настоява за мерки срещу свръхконцентрацията на земеделска земя
Добавена на 28.04.2017 12:01:35

Една от мерките включва събиране на данни.

Европейският парламент (ЕП) поиска от Европейската комисия (ЕК) да вземе мерки за овладяване на свръхконцентрацията на земеделска земя в Европейския съюз (ЕС) и да се спрат отрицателните практики на пазара със земя.
Един от съдокладчицитие - българският евродепутат Владимир Уручев, каза, че една от мерките може да бъде събирането от ЕК на данни за покупните цени, арендите и пазарното поведение на собствениците и арендаторите, както и докладването резултатите.

Уручев отбеляза и връзката между концентрацията на земеделска земя и директните европейски плащания, информира пресофисът на ЕНП.

„Настояваме ЕК да разработи много точни критерии за това кое в националното законодателство е допустимо с оглед да не се нарушава европейското законодателство, най-вече в областта на свободата. Свободата на движение на капитали се засяга най-вече. За да може новопостъпилите държави членки - почти всички от тях имат процедура за нарушения, да могат да си променят законодателството спрямо тези критерии и да се избегнат такива процедури за нарушения“, коментира той.

Статията и снимката са от http://Investor.bg.