Първата сграда, построена от Гауди, отваря врати за посетители

Първата сграда, построена от Гауди, отваря врати за посетители
Добавена на 29.05.2017 16:23:49

Облицованата с разноцветни плочки сграда е построена в периода 1883 - 1885 г.

След мащабен ремонт първата сграда, построена от испанския архитект Антонио Гауди, ще отвори врати за посетители през есента, съобщава CasaVicens.org.

Сградата е построена между 1883 година и 1885 година от 31-годишния Гауди за вила за един от брокерите на недвижими имоти в Барселона.

Облицована с разноцветни плочки и орнаменти "Casa Vicens" досега е била жилищна сграда. Тя е първата, обединяваща готическия стил и форми на модернизъм в Каталуня.

Проектът за превръщането й в музей стартира през април 2015 година с финансиране от андорската банка Mora Banc. Строителните работи започват през септември 2016 година и близо година след това тя ще бъде готова за публичното си представяне.

Casa Vincens е един от осемте обекта на Гауди, строени във или около Барселона, които са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Тя обаче е и последната сграда, която става достъпна за обществеността.

Дори и "Саграда Фамилия", която всъщност не е довършена, е отворена за посещения от десетилетия. Очакванията са, че един от символите на Барселона ще бъде окончателно завършена през 2026 година.

Статията и снимката са от http://Investor.bg.