Ние използваме 'бисквитки' само с цел запазване на Вашите езикови настройки.

Торонто е най-застрашеният от балон пазар на имоти в света

Торонто е най-застрашеният от балон пазар на имоти в света
Добавена на 29.09.2017 11:41:59

Промяната в макроикономическия импулс, в настроенията на инвеститорите или голямо увеличение на предлагането може да доведе до спад в цените на жилищата.

Торонто е най-застрашеният от балон пазар на имоти в света, се посочва в нов доклад на швейцарската банка UBS, цитирана от CNBC.

През последните пет години рискът от балон на пазара на имоти значително се увеличава на няколко от водещите световни пазари, посочва се в доклада. След Торонто се нареждат Стокхолм, Мюнхен, Ванкувър, Сидни, Лондон, Хонконг и Амстердам, показва индексът на банката.

Цените на жилищата в тези градове се повишават с над 50% от 2011 г. насам. Това е далеч по-бърз темп на растеж в сравнение с местния брутен вътрешен продукт (БВП). Същевременно доходите нарастват с под 10 на сто за същия период.

Макар че нито един от водещите американски градове не влиза в групата на най-застрашените от балон на пазара на имоти, Сан Франциско и Лос Анджелис попадат в групата на надценените пазари. Цените на жилищата в Сан Франциско нарастват с почти 65 процента от 2011 г. насам, но според UBS рискът от балон е ограничен заради силните икономически фундаменти и бума на технологичните компании.

Пазарите на имоти в Бостън, Сингапур, Ню Йорк и Милано според анализаторите са справедливо оценени.

Причините за силните ръстове на цените на имотите са разнообразни в различните региони. На канадските и европейските пазари цените бързо се повишават заради исторически ниските лихви по ипотеките. В европейските градове, въпреки високите цени, годишните вноски по ипотеките на собствениците на жилища са под 10-годишната им средна стойност.

В САЩ ниските лихви по ипотеките също помагат на купувачите на жилища, но истинският двигател на цените е намаляващото предлагане на жилища за продажба.

Жилищните строители в САЩ все още не са се възстановили от жилищната криза. Пазарът в страната изгуби и милиони жилища заради инвеститори, които купуваха подценени имоти „на едро“, за да ги превърнат в жилища, отдавани под наем.

"Промяната в макроикономическия импулс, в настроенията на инвеститорите или голямо увеличение на предлагането може да доведе до спад в цените на жилищата", предупреждава UBS в доклада си.

Анализаторите посочват, че има и градове „суперзвезди“, от които инвеститорите никога няма да се откажат дори и при рекордно високи цени. Сред тях са Хонконг, Лондон и Сан Франциско. В тези градове докато предлагането не надвиши търсенето, цените няма да претърпят негативна промяна.

Статията и снимката са от http://Investor.bg.