Ние използваме 'бисквитки' само с цел запазване на Вашите езикови настройки.

Строителството в България се връща към растеж през октомври

Строителството в България се връща към растеж през октомври
Добавена на 12.12.2018 12:06:48

Индексът на строителната продукция е на най-високото си ниво от началото на годината.

Произведената продукция в сектор строителство в България се връща към растеж през октомври след два поредни месеца на спад най-вече благодарение на увеличението при гражданското и инженерното строителство. Спрямо септември увеличението достига 3,3%, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо октомври 2018 г. строителната продукция отбелязва ръст от 1,8%, показват календарно изгладените данни на националната статистика.

През октомври гражданското и инженерното строителство се увеличава с 5% спрямо септември, а при сградното строителство е отчетено повишение от 2%.
На годишна база увеличението на строителната продукция през октомври отново се определя най-вече от положителния темп при гражданското и инженерното строителство, което е нараснало с 2,5%, а при сградното строителство е отбелязан ръст от 1,2%.

Индексът на строителната продукция през октомври е на най-високото си ниво от началото на годината от 97,4 пункта. То е по-високо, отколкото през октомври 2017 и 2016 г., когато индексът достигна съответно 88,9 и 87,2 пункта, и се доближава до нивото през силната за строителната индустрия 2015 г., когато беше на ниво от 110,9 пункта, показват още данните на НСИ.

Статията и снимката са от http://Investor.bg.